Hier gaan we voor...
ALLE KANSEN voor ELK KIND in het ONDERWIJS

Het armoedebeleid in ons onderwijssysteem is erg versnipperd, maar om elk kind te bereiken, trekt ROBIN zoveel mogelijk scholen mee. Op 1 september 2020 waren het er 9. Ons doel voor 2021 is 280 scholen.
Op de schoolfactuur staan heel wat verschillende kosten. Om ons doel te realiseren trekt ROBIN zoveel mogelijk producenten en leveranciers van het onderwijs mee. Stichting Robin heeft ook nood aan allerlei kennis, ervaring en diensten om z’n werking te organiseren. In 2020 konden we rekenen op de hulp en steun van 8 partners. Nu zijn dit er al 19!
Alle kansen voor elk kind in het onderwijs!
Robin bouwt een structurele oplossing
Waarom?
Ons onderwijssysteem is wel héél sterk, maar niet volmaakt. Via onderwijs bieden we kansen. Kansen voor elk kind om z’n grenzen te verleggen, met z’n talenten aan de slag te gaan en iets heel moois te maken van al het potentieel waarmee het geboren is.
Jammer genoeg groeit in ons land bijna 1 op 5 kinderen op in een gezin in armoede. Vaak hebben deze kinderen op 1 september niet de verplichte leermiddelen, hand- of werkboeken om de lessen te volgen, en bouwen ze vanaf dag 1 een leerachterstand op die na een tijdje onoverbrugbaar is. Deze kinderen zijn mysterieus ziek wanneer er buitenschoolse activiteiten zijn, of krijgen in de winter géén kom warme soep, gewoon omdat hun ouders in het moeilijk hebben om de schoolrekeningen te betalen. Naast het stigma en de mogelijk permanente deuk in zelfvertrouwen, hebben deze voorbeelden vaak een nefaste impact op de mate waarin de betrokken kinderen uit ons onderwijs kunnen halen wat er eigenlijk voor elk van hen in zit.
De kostprijs van een studierichting mag niet de bepalende factor zijn in de studiekeuze! Nochtans is dat voor vele ouders te vaak doorslaggevend, en niet de talenten of de interesses van zoon/dochter.

“Er bestaan vele organisaties die het probleem in kaart brengen en aanbevelingen voor anderen formuleren. Met Stichting Robin willen we er nu ook op een structurele manier iets aan doen!”
– Wouter Cauwenbergh, mede-oprichter Robin
“De kansarmoede-index voor het Vlaamse Gewest blijft al bijna 10 jaar onafgebroken stijgen.”
“In Wallonië leeft meer dan één inwoner op vier in een huishouden dat het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting.”
Liefst 7 op 10 secundaire scholen worden geconfronteerd met openstaande schoolfacturen. Met de erg beperkte middelen die ze hebben, zoeken deze scholen ook naar oplossingen om de rode cijfers te vermijden of weg te werken. Tal van organisaties begeleiden scholen hierbij om de problemen in kaart te brengen en aanbevelingen te formuleren.
“Ouders met openstaande schoolfacturen krijgen helaas ook vaak te maken met incassobureau’s, wat de problemen voor hen en hun kinderen alleen maar erger maken!”
– Philip Vermeylen, mede-oprichter Robin

Stichting Robin brengt scholen, ouders van alle leerlingen en toeleveranciers van allerlei goederen & diensten aan scholen bij elkaar, om samen de oplossing vorm te geven. Robin gelooft niet in het gratis-model maar structureert op natuurlijke manier de solidariteit onder alle betrokkenen om zo een structurele oplossing te bieden aan die Belgische kinderen in armoede die wat extra hulp kunnen gebruiken.

“Een structureel armoedebeleid ontbreekt in veel scholen, terwijl de problematiek van onbetaalde rekeningen erg aanwezig is. Je lost zo’n complex probleem alleen op wanneer alle partners stappen in een duurzame samenwerking”
– Bert Smits, mede-oprichter Stichting Robin
Doe ook mee!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF




