Stichting Robin zet in op spitstechnologie!
Na enkele jaren van voorbereiding, met steun en advies van topbedrijven in blockchain en closed-loop technologie, lanceert Stichting Robin met enige trots dit jaar haar eigen digitaal platform Robins-hood, volledig als eigen ontwikkeling!

Grote bedrijven en personen die jaarlijks grote bedragen financiële steun geven aan goede doelen, zoals Stichting Robin, willen zekerheid dat hun steun toekomt bij de juiste doelgroep, en dat de financiële steun ook enkel ingezet kan worden voor de specifieke tussenkomsten binnen het doel. In ons geval is dat het behapbaar maken van verplichte schoolkosten voor kinderen die opgroeien in armoede.
Stichting Robin zet dankzij dit innovatief platform in op een doorgedreven transparantie naar structurele donateurs omtrent de sociale impact die dankzij hun steun gerealiseerd werd. Dat hebben grote bedrijven steeds meer nodig in hun duurzaamheidsrapportering.
“Dankzij dit unieke platform kunnen we 100% zekerheid en transparantie bieden aan donateurs! Er zijn maar weinig goede doelen die zo doorgedreven digitaal werken met een holistische blik op het volledige speelveld.”
– Philip Vermeylen, bezieler van Robins-hood.
uren aan custom ontwikkeling!
0
Hoe werkt een Closed-loop systeem?
Gedoneerde fondsen worden op Robins-hood als het ware jaarlijks ‘gecodeerd’ in een gesloten systeem. Fondsen komen niet ‘in geld’ terecht bij de doelgroep rechtstreeks, maar enkel via de Robin-pas bij de aangesloten scholen of partners die het verrekend hebben als een korting.
Op elke Robin-pas kunnen meerdere veilige lagen actief zijn, naargelang de studierichting en school. Op elke laag (type schoolkost) kunnen maximale kortingsbedragen opgeladen worden door Stichting Robin, mogelijk gemaakt door ons fonds en de structurele partners.
De kortingen kunnen scholen via hun facturatie in mindering brengen. Dankzij een unieke code per Robin-pas kunnen ze ook ingezet worden bij aangesloten externe partners waarmee scholen samenwerken. De aangesloten scholen en partners die kortingen verrekenen, ontvangen via Robins-hood deze steun weer in Euro.


Welke schoolkosten?
Stichting Robin wil op termijn kunnen tussenkomen op alle mogelijke schoolkosten, zowel in lager onderwijs als in het secundair onderwijs. Vandaag focust de stichting zich nog enkel op Vlaamse secundaire scholen.
De verschillende lagen van een Robin-pas richten zicht op volgende verplichte schoolkosten: algemene leermiddelen, de laptop of tablet, gereedschappen en uitrusting, materialen voor uiterlijke verzorging, schoolkledij, kosten voor buitenschoolse activiteiten of sportactiviteiten, schoolmaaltijden, …
“Het mooie is dat structurele donateurs hun fondsen ook rechtstreeks kunnen koppelen aan één specifieke schoolkost. Sommige federaties (o.a. waar knelpuntberoepen zich manifesteren) kunnen met hun leden en achterban op zeer eenvoudige manier een grote impact hebben op specifieke schoolkosten voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Financiële drempels voor specifieke studierichtingen kunnen we op deze manier samen wegwerken.”
– Bert Smits, mede oprichter.

Rol van de Robin-school?
De school staat altijd centraal. We rekenen op tal van engagementen van de aangesloten Robin-school om ervoor te zorgen dat er een ter degen kosten- en armoedebeleid is. “Iedereen mee” is hierbij de vaste mind-set van de school, vanaf dag 1. Beleidsmatig neemt de school daarbij maatregelen om te garanderen dat elk kind zich goed kan ontplooien en in orde is om alle lessen te kunnen volgen. Dat gebeurt ook zonder enig stigma voor het kind, op het moment dat dit niet onmiddellijk van een leien dakje loopt door een moeilijke thuissituatie.
Stichting Robin geeft de scholen duidelijke richtlijnen en objectieve criteria voor het aanvragen van bemiddelingen. Renteloze afbetaling is hierbij één van de kritische factoren zodat ouders – zeker in september – de nodige financiële zuurstof hebben om rond te komen, en tegelijk de geruststelling dat hun zoon of dochter in orde is en alles heeft wat nodig is. Gespreide betaling is voor wat de stichting betreft een verworven recht, en beschikbaar voor alle ouders die er nood aan hebben.
Voor een deel van de ouders (verhoogde tegemoetkoming, leefloon, schuldbemiddeling) is er via de Robin-pas recht op extra kortingen die uit het Robin-fonds gefinancierd worden.
Hoe verloopt de aanvraag van een Robin-pas?
Begin mei kunnen Robin-scholen via hun Robins-hood account een unieke link delen met alle ouders. Via deze weg kunnen ouders (voogd of opvoeder) de Robin-pas voor het kind op een discrete en veilige manier aanvragen. Het is vervolgens de verantwoordelijke van de Robin-school die de aanvraagt ontvangt, de criteria controleert en verwerkt.
Enkel op goedgekeurde aanvragen kan Stichting Robin vervolgens een Robin-pas met kortingen opladen. Hierbij zal rekening gehouden worden met de schoolkosten die van toepassing zijn op de studierichting van dat schoolgaand kind, en de beschikbare steun in het fonds.
Meerwaarde voor de school?
Allereerst wordt het beheer van de Robin-pas en deze specifieke tegemoetkomingen structureel gemaakt, en zijn ze via een eenvoudig digitaal platform op te volgen.
Omdat we een structureel aanpak beogen om samen een oplossing te realiseren rond behapbare schoolkosten, voegen we vanaf volgend schooljaar ook de schoolkosten-monitor toe (nieuw).
Per studierichting kunnen scholen dan hun eigen geraamde schoolkosten (die ze nu reeds transparant delen aan ouders bij bv. inschrijvingen) vergelijken en evalueren met het gemiddelde van alle andere scholen. Hiermee bieden we structurele handvaten voor scholen richting kwalitatief en betaalbaar onderwijs.
Bent u nog geen Robin-school, maar heeft u interesse in de schoolkostenmonitor via Robins-hood? Mail ons.

Heeft u specifieke vragen over de werking van Stichting Robin of Robins-hood?
U wenst meer te weten over u kan bijdragen aan de missie? Aarzel niet uit te reiken!